Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

«Τσουνάμι» απολύσεων φέρνει το «μαύρο» στα τέσσερα κανάλια...

Πάνω από 1.800 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά - Η ΕΣΗΕΑ ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις...

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για τους εκατοντάδες νέους ανέργους που θα επιφέρει το «μαύρο» στους τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μία άδεια. Ήδη οι...
δημοσιογραφικές ενώσεις προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις μπροστά στο «τσουνάμι» των απολύσεων που συνεπάγεται το «μαύρο» που ρίχνει η κυβέρνηση στα τέσσερα κανάλια που δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση μέσω του ριάλιτι της δημοπρασίας που στήθηκε.

Ο χώρος των Media έχει πληγεί σε μεγάλο ποσοστό από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό των 7 χρόνων, χιλιάδες δημοσιογράφοι έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ πολλά Μέσα έβαλαν «λουκέτο», διαμορφώνοντας ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Όλα τα παραπάνω δεν ελήφθησαν υπόψιν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, με τον περιορισμό σε τέσσερις των τηλεοπτικών αδειών, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στα ΜΜΕ στον χειρότερο εφιάλτη για έναν επαγγελματία, δηλαδή στην ανεργία. Ο περιορισμός των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, κόντρα σε κάθε νόμο και λογική της αγοράς, θέτει αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας χιλιάδες δημοσιογράφους, τεχνικούς και άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι ενεργοποιούνται ή συνεργάζονται με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της ομαλοποίησης του χώρου και ενώ η ανεργία στην Ελλάδα «καλπάζει» και παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη, επιλέγει να ρίξει «μαύρο» σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία συνέδεσαν το όνομά τους με την παρουσία της ιδιωτικής τηλεόρασης τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση. Όπως δεν έχει απάντηση και στο γεγονός ότι «τρέχει» η διορία των 90 ημερών που δόθηκε στα κανάλια που έμειναν εκτός, για να διακόψουν τη λειτουργία τους. Απάντηση δεν υπάρχει και σε μία σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν. Όπως λόγου χάρη, πώς θα προστατευθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα κανάλια που μειοδότησαν; Τί θα γίνει με τις τυχόν αποζημιώσεις τους, καθώς οι επιχειρηματίες καλούνται να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους και να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα, ενώ αυτό δεν αποτελεί δική τους επιλογή; Τι θα γίνει με τις τυχόν χαμένες θέσεις εργασίας; Πώς θα αποκατασταθούν επαγγελματικά αυτοί οι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων είναι άνω των 40-45 ετών, με οικογένειες και υποχρεώσεις; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει ή δεν φαίνεται τουλάχιστον να διαθέτει λύσεις.

Η ΕΣΗΕΑ ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις

Η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε αργά το βράδυ της Παρασκευής και με ανακοίνωσή της απείλησε με απεργιακές κινητοποιήσεις, καυτηριάζοντας την όλη διαδικασία της δημοπρασίας που στήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες και την απόφαση της κυβέρνησης να τις περιορίσει σε τέσσερις, δίχως καμία λογική και σοβαρή τεκμηρίωση.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακίνωση ανέφερε:
«Επιτέλους, η κοινωνία ανέπνευσε! Χθες τα ξημερώματα δόθηκαν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Το δημόσιο ταμείο, πλέον έχει λαμβάνειν -σε βάθος τριετίας- 246 εκατ. ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την Αθήνα!

Η νομιμοποίηση της πολιτικής δημοπρασίας με τρεις ολονυκτίες από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων αφήνει χωρίς δουλειά τους εργαζόμενους. Η είδηση, λοιπόν, είναι η άλλη όψη της δημοπρασίας: Το πραγματικό σημείο συνάντησης κυβέρνησης και εργοδοτών, είναι η βαθειά υπόκλιση στο κέρδος. Και δεν χωράει διάψευση.

Τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο.

Με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους πρώτους μήνες του 2016, οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:

· ALPHA 537

· ANTENNA 509

· STAR 387

· EPSILON 240

· ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 61

· ART TV 89

· MEGA 540

Δηλαδή, στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ.

Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο κερδοφόρα μπορούν να είναι ακόμη και αυτά τα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν.

Στην έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να αποφασίσει ότι μόνο τέσσερα κανάλια είναι βιώσιμα, υπολογίζεται ότι η διαφημιστική δαπάνη στην ελληνική αγορά είναι 180 έως 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η προσδοκώμενη, έτσι, διαφήμιση για τα επόμενα δέκα χρόνια (όσο διαρκούν δηλαδή, οι άδειες) δεν ξεπερνάει τα δύο δις.

Τα ποσά που έδωσαν, όσοι πήραν την άδεια, αντιστοιχούν στην προσδοκία εσόδων τους για ένα χρόνο.

Πόσα περισσότερα μπορούν να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν, ή πόσο ελπίζουν ότι θα αυξηθεί η διαφήμιση σε μια οικονομική συγκυρία στην οποία δεν διαφαίνεται ανάπτυξη, αντίθετα διαφαίνεται παράταση της υφεσιακής κατάστασης;

Και ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;

Μήπως πάλι οι εργαζόμενοι με νέες μειώσεις, νέες καθυστερήσεις σε πληρωμές, νέες απολύσεις, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση;

Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική αυτή δημοπρασία ρίχνει πολύ χαμηλά τις μετοχές της κυβέρνησης, αφού η ανάπτυξη που προεξοφλεί και στηρίζει τελικά πάει περίπατο.

Ζητάμε από την κυβέρνηση:

1. Να υπάρξει θεσμική παρέμβαση ώστε να μην κλείσουν τα κανάλια και να εγγυηθεί όλες τις θέσεις εργασίας.

2. Να επιβάλλει με νομοθετική ρύθμιση την εφαρμογή ΣΣΕ ως όρο για την αδειοδότηση στα κανάλια και να υποχρεώσει στην τήρηση κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

3. Να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη πληροφόρηση των πολιτών.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφασίστηκε από το Προεδρείο να προταθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Διασωματειακού έναρξη κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία σε όλους τηλεοπτικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) ως πρώτη αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πρακτική και τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αποφάσεις της και ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Η απόφαση αυτή εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε από εφτά μέλη του Δ.Σ. επειδή κατά τη συνεδρίαση δύο μέλη του Δ.Σ. (Μ. Αντωνιάδου, Χ. Μαζανίτης) αποχώρησαν, προφανώς για να μην υπάρξει απόφαση.

Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα τεθούν στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ που συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί, καθώς και στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις».

Ο δε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, σε δηλώσεις του στο Mega, τόνισε ότι «τα κανάλια δεν μπορεί να κλείσουν. Δεν μπορεί να πέσει μαύρο σε καμία περίπτωση. Δεν θα κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση».

Επίθεση στους δημοσιογράφους από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούσε και δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε απόλυση, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των δημοσιογράφων που εργάζονται στα κανάλια, κάνοντας λόγος για υπεράσπιση του κράτους δικαίου μέσα από τη διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών που «συνιστά ουσιαστικό βήμα για την αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μετά από δεκαετίες παρανομίας και ασυδοσίας», εξαπολύει επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, «όσο για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσοι κραυγάζουν υπέρ χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο, όσοι οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, με την πολιτική τους, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ας μην υποκρίνονται. Θυμόμαστε τη σιωπή τους όταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύονταν ή έμεναν επί μήνες απλήρωτοι».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα ότι προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το έκανε κι εδώ, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των σταθμών, μίνιμουμ αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, σε έναν τομέα όπου η ασυδοσία και η παραβίαση των δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο. Πράγμα που ενόχλησε κάποιους σημερινούς καναλάρχες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν». Πάντως, μετά τις κατηγορίες για υποκρισία, η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να ...«πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης».

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει το διαγωνισμό ως «αδιάβλητο και αντικειμενικό» και σημειώνει: «Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να κάνει ό, τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν καν να πράξουν. Η επιτυχής έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας διέψευσε πανηγυρικά και εξέθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως τη ΝΔ, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή έδινε μάχες υπέρ της διαπλοκής. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, να το πάρουν πια απόφαση ότι η εποχή της κυριαρχίας του «τριγώνου της διαπλοκής» έλαβε τέλος, και να πάψουν να παρακωλύουν την διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ»...

protothema.gr---nonews
Blog Widget by LinkWithin
loading...