Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι «τρύπες» στα «πόθεν έσχες», η δόση, οι ενστάσεις και η Δικαιοσύνη...

Τα «πόθεν έσχες» των οριστικών υπερθεματιστών έχουν μπει στο μικροσκόπιο και κατά πώς φαίνεται υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για όλους. Και δεν θα είναι καθόλου στρωμένος με ροδοπέταλα.Αναμένονται προσεχώς η...

καταβολή της πρώτης δόσης (συνολικά περί τα 82 εκατ. ευρώ), η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση των αδειών, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ασφαλιστικά μέτρα, τις προσφυγές του ενός εναντίον του άλλου, την κύρια προσφυγή για τη Συνταγματικότητα ή μη του νόμου και έπεται συνέχεια...

Την ερχόμενη Δευτέρα (26/9) λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης κι αμέσως μετά αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα χορηγηθούν οι άδειες στους τέσσερις νέους καναλάρχες εθνικής εμβέλειας, ενώ θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα και ο χρόνος των 90 ημερών για τη διακοπή μετάδοσης του σήματος όσων δεν κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια περιεχομένου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως φαίνεται ότι τουλάχιστον οι τρεις από τους τέσσερις έχουν «τρύπες» στα λεγόμενα «πόθεν έσχες» τους. Θέματα που μπορεί σε αυτή τη φάση να μη δημιούργησαν πρόβλημα, αλλά προσεχώς δεν αποκλείεται να ανάψουν νέες φωτιές στο τηλεοπτικό σκηνικό.

«Καθαρός» Μαρινάκης

Ο μόνος που φαίνεται να έχει... συμπαγές και σχετικά ολοκληρωμένο «πόθεν έσχες» είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης (που με την «Αλτερ Εγκο» και 73,9 εκατ. ευρώ πήρε την τέταρτη άδεια), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα προσεχώς αλλά για άλλους λόγους. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έχει ανοιχτά θέματα με τη Δικαιοσύνη, τα οποία όμως αφορούν την ανάμειξή του με το ποδόσφαιρο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έπρεπε πρώτα να αποδείξουν ότι διαθέτουν το ελάχιστο κεφάλαιο των 8.000.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Παππά (Ν.4339/2015) για τις αδειοδοτήσεις καναλιών. Μετέπειτα να εμφανίσουν εγγυητική επιστολή 3.000.000 ευρώ με διάρκεια ενός έτους.

Στο τέλος η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού προχώρησε και σε... τυπικό έλεγχο «πόθεν έσχες». Οχι τον ολοκληρωμένο που ακολουθείται για βουλευτές, δικαστικούς, δημοσιογράφους κ.ά. Σύμφωνα με τον Ν.4339/2015, γίνεται «έλεγχος του τρόπου απόκτησης και προέλευσης της περιουσίας που θα διατεθεί για την κάλυψη του προσφερθέντος τιμήματος...».

Δηλαδή ουσιαστικά η επιτροπή έλεγξε αν υπάρχουν εγγυήσεις για τα ποσά που πρόσφεραν οι υπερθεματιστές και αν αυτά προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες (φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, «ξέπλυμα» κ.ά.).

Στοιχεία και... Ιβάν

Μπορεί πάντως η επιτροπή να τα βρήκε σε αυτή τη φάση όλα... σχετικά εντάξει (που φαίνεται όμως ότι δεν είναι), αλλά η κατάσταση δεν ολοκληρώνεται εδώ. Μετά την υπουργική απόφαση χορήγησης των αδειών οι υπερθεματιστές θα είναι πλέον καναλάρχες, οπότε μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά το «πόθεν έσχες» τους στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Εκεί θα αποσταλούν και τα στοιχεία με όσα δήλωσαν στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και θα γίνει πλήρης έλεγχος.

Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται το «πόθεν έσχες» τους ή έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία, τότε εκτός του ότι χάνουν την άδεια περιεχομένου, την εγγυητική επιστολή των 3.000.000 ευρώ και την πρώτη δόση του τιμήματος που θα έχουν καταβάλει, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με κακουργηματικές πράξεις.

Το επιχειρηματικό σχήμα Καλογρίτσα έχει περιλάβει στον φάκελό του δωρεά-παραχώρηση έκτασης περίπου 5.000 στρεμμάτων (αγροτεμάχια, βοσκοτόπια) στην Ιθάκη, η αξία των οποίων υποτίθεται ότι μπορεί να δικαιολογήσει το προσφερόμενο τίμημα (52,6 εκατ. ευρώ) με το οποίο εξασφάλισε τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια.

Το 2011 φαίνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε κοστολογηθεί, καθώς είχε ζητηθεί δάνειο από τον κ. Καλογρίτσα και με βάση τεχνική έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς η αξία της είχε εκτιμηθεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Διενέργειας την αποδέχτηκε. Γνώστες όμως του... αντικειμένου επισημαίνουν ότι, καθώς υποψήφιοι και υπερθεματιστές έχουν προσφύγει ο ένας εναντίον του άλλου, η όλη διαδικασία παραχώρησης και εκτίμησης είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κάτι που θα οδηγήσει εκτός διαδικασίας τον κ. Καλογρίτσα και θα ξαναβάλει στο «παιχνίδι» τον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη (ιδιοκτήτης ΠΑΟΚ) που έχει προσφέρει 61,5 εκατ. ευρώ και έχει ανταλλάξει μηνύσεις με τον έτερο επιλαχόντα (που καραδοκεί) Δημήτρη Κοντομηνά του Alpha που έχει προσφέρει 61 εκατ. ευρώ.

ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ

Προβλήματα πάντως φαίνεται να υπάρχουν και με τους φακέλους τόσο του ΑΝΤ1 όσο και του ΣΚΑΪ. Ο Θοδωρής Κυριακού (CEO του ομίλου ΑΝΤ1) φαίνεται να έχει εμφανίσει μεταξύ άλλων και σύμβαση με κυπριακή τράπεζα η οποία δηλώνει ότι θα τον δανείσει 40 εκατ. ευρώ για να καλύψει το τίμημα των 75,9 εκατ. ευρώ με τα οποία καπάρωσε την τρίτη άδεια.

Το ζήτημα όμως είναι ότι πουθενά δεν δηλώνεται πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα χρήματα της προαναφερόμενης εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Αλαφούζος (ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ), πριν ακόμα από τον διαγωνισμό, καθώς εντοπίζονταν προβλήματα με τα ίδια κεφάλαια, εμφανίζεται να περιλαμβάνει στα περιουσιακά στοιχεία την αξία της άδειας που θα αποκτούσε (!) εκτιμώντας ότι αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ.

Τελικά θα την πληρώσει βέβαια 43,6 εκατ. ευρώ. Εκτός από αυτό όμως και ο Γ. Αλαφούζος, του οποίου η κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έχει δεσμευθεί έως και του ποσού των περίπου 60 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει φορολογικές δηλώσεις σε βάθος πενταετίας αλλά και δεκαετίας για να καταδείξει ότι διαθέτει το ποσό του τιμήματος.

Δεν προσδιορίζει όμως αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν σήμερα (δεν έχουν ξοδευτεί δηλαδή), αλλά και πού ακριβώς βρίσκονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχει απλώς η... διαβεβαίωση ότι το κεφάλαιο θα καλυφθεί από... μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ολα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο προβληματικά είναι τα δεδομένα με τους επιχειρηματίες που θέλουν (για μια σειρά από λόγους και προφανώς όχι μόνο για την τηλεοπτική αγορά) να εμπλακούν στο «παιχνίδι εξουσίας» της μικρής οθόνης. Αλλά και ότι στο σίριαλ με τις άδειες θα έχουμε πολλά ακόμα επεισόδια, με τις δικαστικές διαμάχες να εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Σωτήρη Μανιάτη πατήστε ΕΔΩ--- nonews
Blog Widget by LinkWithin
loading...