Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Βρίσκει τους 200 και πάει για εκλογές


Γράφει ο Αριστοτέλης Βασιλάκης...
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός βρίσκεται πολύ κοντά στο να περάσει το νέο εκλογικό νόμο και να οδηγήσει την χώρα σε κάλπες το φθινόπωρο

Όλα δείχνουν ότι σε λίγους μήνες ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί στις κάλπες, αφού όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πολύ κοντά στο να συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την απλή αναλογική.

Ήδη από χτες υπάρχουν φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ

Όλα δείχνουν ότι σε λίγους μήνες ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί στις κάλπες, αφού όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πολύ κοντά στο να συγκεντρώσει τους 200 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την απλή αναλογική.

Ήδη από χτες υπάρχουν φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ!!! Αν συνυπολογίσουμε πως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο αριθμός των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την απλή αναλογική υπολογίζεται στο οριακό νούμερο των 197, αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να πείσει και αυτούς τους 4, θα πετύχει τον σκοπό του…

Ποιος είναι αυτός; Να γίνουν εκλογές μέσα στο Φθινόπωρο με απλή αναλογική. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, μεγάλος νικητής σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μια κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναγκαστούν να βρουν την «χρυσή» τομή και να συνεργαστούν.

Όπως προαναφέραμε μέχρι στιγμής, το Μαξίμου βρίσκεται πολύ κοντά στο να συγκεντρώσει το απαιτούμενο νούμερο των 200 βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ήδη δυσμενής κατάσταση της χώρας δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίσει τη θητεία της για πολύ. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε προτίθεται μέσω του νέου εκλογικού νόμου να οδηγήσει την χώρα σε κάλπες, μέσα στο φθινόπωρο.

Που θα οδηγήσουν όμως οι εκλογές του φθινοπώρου με το νέο εκλογικό νόμο; Όχι βεβαίως στην… ακυβερνησία, αλλά στην πολυπόθητη για τους δανειστές «μεγάλη συγκυβέρνηση» πρώτου και δευτέρου κόμματος! Για να γίνει αυτό σαφές, αρκεί να τονίσουμε ότι με ποσοστό γύρω στο 35% (τόσο περίπου πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις), το πρώτο κόμμα θα έχει από 105 έως –το πολύ- 115 βουλευτές. Με τόσους λίγους βουλευτές, θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα τρία κόμματα –από τα μικρά, τύπου ΠΑΣΟΚ, Ένωσης Κεντρώων, κ.τ.λ.- για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αλλά, πόσο μπορεί να σταθεί μια συγκυβέρνηση 4-5 κομμάτων, με μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Οπότε, η «μεγάλη συγκυβέρνηση» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, θεωρείται ήδη… μονόδρομος! Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Δηλαδή να εφαρμόσει τα ανθελληνικά μνημόνια… Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε εδώ και 3 χρόνια οι Γερμανοί απαιτούν συγκυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

Επειδή πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τι «διακυβεύεται» με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα κάνουμε ορισμένες υποθέσεις εργασίας…. Με βάση τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, αν δεν υπήρχε το μπόνους των 50 εδρών, δεν θα είχε σχηματιστεί η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015.

Αν δεν υπήρχε το μπόνους των 50 εδρών, θα ήμασταν σε μόνιμη ακυβερνησία τα τελευταία 6 χρόνια! Αν το μπόνους ήταν μικρότερο, θα είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, ενώ θα είχε ήδη πέσει και η κυβέρνηση Τσίπρα! Με το μπόνους των 50 εδρών ένα κόμμα – ή ένας συνασπισμός κομμάτων (εφ’ όσον περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα) χρειαζόταν μέχρι σήμερα 37%-38% για να σχηματίσει αυτοδυναμία (ανάλογα με το ποιο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν πιάνουν το πλαφόν του 3% και δεν μπαίνουν στη Βουλή).

Όσον αφορά την απλή αναλογική – δηλαδή χωρίς καθόλου μπόνους – για να πιάσει 151 έδρες ένα κόμμα (μόνο του η σε συνασπισμό με κάποιο άλλο μικρότερο), πρέπει να συγκεντρώσει το 50,33% των συνολικών ψήφων! Επί της ουσίας η απλή αναλογική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συγκυβέρνηση πρώτου και δεύτερου κόμματος. Δηλαδή σε συγκυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού»!!! Την σειρά των δύο πρώτων κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) την βάζετε όπως θέλετε εσείς…
Πηγή
Blog Widget by LinkWithin
loading...